wtorek, 4 grudnia 2012
Whisky
W języku galeickim uisge beatha lub Usquebaugh następnie uisge, później uisky, a finalnie whisky. Tak w skrócie przedstawić można etymologię współczesnej nazwy jednego z najpopularniejszych trunków na świecie. Pochodzenie nazwy jest już jasne. Warto jednak wspomnieć o jej wariacjach oraz przyczynach ich powstania. Przede wszystkim należy wiedzieć, ze tylko whisky ze Szkocji może nosić nazwę Scotch whisky.
Oprócz tego w Szkocji nie praktykuje się pisowni „whiskey” używanej, w Irlandi i USA. Whisky jest produkowana także w Kanadzie i Japonii gdzie opisuje się ją jako whisky, ale bez słowa scotch. Kanadyjskie whisky w niewielkim procencie dopuszczają dodatek innych źródeł cukru (czyli np. owoców) do fermentacji. Whsky Japońskie zyskują światowe uznanie.
Whisky to trunek alkoholowy otrzymany przez destylowanie zacieru ze zbóż do zawartości alkoholu niższej niż 94,8% objętościowo, który dojrzewa przez minimum 3 lata w dębowej beczce, której objętość nie powinna przekroczyć 700l. Dojrzewanie musi odbywać się na terenie Szkocji. Minimalne stężenie alkoholu butelkowanej whisky to 40% objętościowo.
Czytaj więcej >>