Przepis na uszka z grzybami :
-ugotowane suszone grzyby 350g,
-cebula 1,
-posiekana natka pietruszki 1 łyżka,
-maka 1 szklanka,
-jajko 1,
-masło 2 łyżki,
-sól,
-pieprz.
Przesiać mąkę przez sitko. Dodać żółtko, odrobinę soli i dolewając ciepłej wody zagnieść ciasto. Dodać roztopioną łyżkę masła i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne Zeszklić drobno posiekaną cebulę na maśle, dodać grzyby i natkę pietruszki. Podsmażyć i doprawić solą i pieprzem. Rozwałkować ciasto na cienki placek, wycinać kwadraciki, układać nadzienie i lepić uszka. Wrzucać do lekko osolonej wrzącej wody i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Przed podaniem do barszczu można lekko posypać szczypiorem.
źródło smakizycia.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz