Na początku kilka słów o restauracji, o której w ostatnim czasie jest dosyć głośno na Śląsku. Chodzi tu o restauracje "Kryształowa" w Katowicach należącą do Magdy Gessler.
Na różnych stronach internetowych znajdziemy bardzo dużo negatywnych opinii dotyczących tego miejsca, lecz radzę nie sugerować się tym, ponieważ w internecie głos zabierają najczęściej osoby, które nigdy nie były w tym lokalu, badź są konkurencją.
Miałem okazje być już kilka razy w tej restauracji i jestem naprawdę pozytywnie zachwycony.
Osobiście bardzo polecam Roladę Śląską, Żur Śląski, Krupnik z gęsimi żołądkami, Móżdżek cielęcy, Rosół z kołdunami jagnięcymi, Galert na chrzanie, Hekele, Pasztet z gesiny, Pierogi z róznym farszem. Desery są również bardzo smaczne np. szarlotka na ciepło z lodami lub Copa Melba :)
Warto pamiętać, że nie jest to 100% odwzorowanie kuchni śląskiej, ale tradycja połączona z pomysłowością Magdy Gessler.
Obsługa jest także bardzo perfekcyjna. Zdarzają się oczywiście drobne błędy - tak jak każdemu :)
Wystój - czarujący. Pozwala oderwać się od zwykłej, monotonnej codzienności :)
Ceny są takie jak w każdej restauracji tego typu. Za jakość i markę trzeba płacić.
Wszystkim bardzo polecam tę restaurację z czystym sumieniem :) To restauracja, ale także kawiarnia :) Istnieje możliwość zamówienia ciast, ciastek, tortów na wynos.
Sala VIP
Sala Kryształowa
Sala Śląska
A to ja z Magdą Gessler na uroczystym otwarciu :)
Wszelkie pytania dotyczące kuchni, restauracji, Magdy Gessler proszę kierować na mój email :
patrykczyz20@gmail.com
http://krysztalowa.com.pl/
Warszawska 5, Katowice
:)