Oto kolejny przepis na krewetki w grejprfrucie, prosto od Magdy Gessler :)
Składniki:
-grejpfrut,
-sałata rzymska,
-majonez,
-ketchup,
-czosnek
-tabasco,
-koniak,
-sól, cukier, koper.
Przecinamy grejfrut na pół i drążymy obie połówki. Miąższ mieszamy z drobno poszarpaną rzymską sałatą. Robimy sos z majonezu, ostrego ketchupu (najlepiej Pudliszki lub Heinz), ząbku czosnku, odrobiny tabasco i łyżki koniaku i dodajemy do sałatki. Krewetki gotujemy z głowami przez 5 minut w niewielkiej ilości wody z solą, cukrem (można też dodać kopru). Następnie obieramy i kładziemy na wierzchu grejfruta wypełnionego sałatą z sosem.
Krewetki, jeśli nie mamy świeżych, kupujemy mrożone (nie te z zalewy!). Zostawiamy je wieczorem, aby na rano się odmroziły lub moczymy przez dwie godziny w miednicy z wodą.
PS. KUPUJMY ZAWSZE KREWETKI Z GŁOWAMI, ponieważ krewetki tak jak ryby psują się od głowy.
zdjęcie : zdrowieznatury.blox.pl