środa, 5 grudnia 2012

Tort bezowy

Na sam początek przedstawię dosyć prosty przepis  na tort bezowy autorstwa Królowej Kuchni - Magdy Gessler, który możemy przygotować na jakieś szczególne okoliczności, bądź po prostu bez okazji ;)

Składniki:
200 ml białek
300 g cukru
400 g masła

300 g cukru pudru
Szczypta soli
300 ml śmietany 36%
200 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
100 ml likieru Cointreau
20 ml spirytusu
Truskawki i bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie:
Białko ubijamy, dosypujemy cukier. Masę ubijamy aż cukier się rozpuści, a masa będzie sztywna. Gotową masę wyciskamy na blachę przykrytą pergaminem. Formujemy dwa krążki o średnicy 25 cm. Wkładamy je do piekarnika podgrzanego do temperatury 140 st. C i suszymy przez 50 min. Masło mieszamy z cukrem i ubijamy, aż masa nabierze białego koloru. Mieszamy ze śmietaną, aż masa będzie jednolita. Dosypujemy płatki migdałów, alkohol i szczyptę soli dla złamania smaku. Zimne krążki bezowe przekładamy masą i dekorujemy bita śmietaną i truskawkami.